Субота

СуботаВеликодня субота 

 
У Великодню суботу роблять крашанки або, як кажуть на Київщині, «галунять яйця», а в Карпатах — «сливчать сливки».

За народнім віруванням, крашанки готуються в суботу тому, що яйця, пофарбовані в п'ятницю, швидко псуються, а, бувши зробленими в суботу, вони зберігаються протягом усіх свят.

Здебільшого фарбують у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори.

Для червоного беруть у крамниці червону фарбу і фуксин ; для жовтого вживають суху торішню траву «свербель» (Свербель, свербило або ще свербигуз — зелиста рослина, росте дико, як бур'ян, але в Україні трапляється рідко.) або яблуневу кору; для синього — варять проліски, а для золотистого купують спеціальні порошки.

Вживають ще сушені ягоди бузини чорної, лушпиння цибулі, кору з чорноклена.

Яєць красять 13 (маються тут на увазі 12 апостолів і Спаситель).

Найбільше готують червоних крашанок. Не годиться робити чорних, бо вони нагадують про кров «лукавого».

Перше фарбоване яйце зберігають і, як треба, підкурюють ним хворого на пропасницю.

«Яйця фарбують здебільшого в червоний колір, бо це нагадує про кров Спасителя. Вживають суху траву «серпій», варять її, а потім кидають у навар яйця: він фарбує їх у жовтий колір. Лушпиння з свячених яєць зберігають на підкурювання людей і худоби проти пропасниці. Селяни вірять, що в свяченому яйці є сорок милостинь і що в ньому перебуває „Дух святий".»

«Найбільше роблять червоних крашанок... Раніше випускали з яйця всю рідину, порожнє фарбували і вішали коло ікон; тепер цей звичай майже вивівся, бо хтось сказав, що тоді, коли гримить грім, „той, що під греблею сидить", ховається в порожніх крашанках...».

«В той день починають сливити сливки (сливчити) — писати писанки чи малювати...
Ті наливають в горнець найкраще квасного борщу, бо добре, красне слив'яться сливки, всилують бразилію і варять.
В той відвар вкладають яйця і по часі виймають готові сливки.
У Велику п'ятницю не слив'ять, бо свято, аж в суботу і інші дні до провідної неділі...
У Великодню суботу пускають шкарлупи з яєць на воду, аби рахмани спорзнилися».

Олекса Воропай „Звичаї нашого народу”




специально для dna.com.ua