ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Авокадо

Авокадо АВОКАДО,
персея американська, алігаторова груша;
авокадо

Persea ameiicana
вічнозелена плодова тропічна рослина родини лаврових. Дерево до 20 м заввишки. Листки цілокраї, видовжено-яйцевидні або еліпсоїдні, 10—20 см завдовжки і 3—10 см завширшки. Квітки дрібні, двостатеві, зеленаво-жовті, зібрані в невелику волоть або напів-зонтик. Плід — м'ясиста кістянка; формою і розміром схожий на грушу.

Поширення. Батьківщина — Центральна Америка, південна частина Мексики. В СНГ — у культурі Чорноморського узбережжя Кавказу.

Сировина. Як дієтичний і лікувальний продукт вживають плоди.
В народній медицині, крім цього, використовують листя і шкірку плодів.

Авокадо Хімічний склад. До складу плодів входять жири (до 30 %), білки (1,5—4%), вітаміни (А, В1, В6, РР, К, пантотенова кислота), невелика кількість цукрів, солі калію, натрію, фосфору, заліза, кальцію тощо. Листки містять абакатин, який за якостями і дією перевищує алкалоїд теобромін.

Використання. Плоди використовують свіжими, в салатах, кремах, пюре, супах, для приготування бутербродів і виготовлення морозива; їх консервують і заморожують.

Корисно вживати плоди при анемії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гіпертонії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.

М'якуш плодів використовують і для виготовлення косметичних кремів.

Відвар листя і шкірку плодів використовують як глистогінний засіб і при лікуванні ентеритів.

У Франції на основі олії авокадо створено препарат, яким лікують екземи, склеродермію, артрози, ураження міжзубної тканини (піорея).

Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua