ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Буркун білий

Буркун білий

БУРКУН БІЛИЙ

донник белый

Melilotus albus -
Дворічна, рідше однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебло прямостояче, розгалужене, 50–200 см заввишки. Ластки трійчасті. Листочки гострі пальчасті; у нижніх листків – ромбовидні яйцеподібні, у верхніх – видовжені ланцетні. Бокових жилок на листочках 14–16 пар. Прилистки шиловидні, цілісні, рідше – надрізані. Квітки двостатеві, зигоморфні, дрібні, білі, у багатоквіткових пазушних китицях. Плід – біб. Цвіте у травні – липні.

Поширення. Росте по всій території України на схилах, узліссях, луках, по забур'янених місцях.

Заготівля і зберігання. Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Зрізують верхівки довжиною 30 см і бокові пагони. Сушать на сонці або під наметом. Суху траву обмолочують і просівають через дротяне сито, щоб відділити товсті стебла. Сухої сировини виходить 25–28%. Строк придатності – 2 роки.
Аптеки сировину не відпускають.

Хімічний склад. Трава Буркуну білого містить кумарин (0,4–0,9%), мелілотин, кумарову і мелілотову кислоти, глікозид мелілотозид, похідні пурину, жироподібні речовини (4,3%), білок (17,6%), ефірну олію (0,01%).

Фармакологічні властивості і використання. Препарати Буркуна білого мають відхаркувальні, пом'якшувальні, седативні, болетамуючи, вітрогінні та анти коагулюючі властивості. Вони посилюють кровообіг, сприяють зменшенню набряків і усуненню запальних процесів.

Буркун білий використовують для виготовлення зеленого витяжного пластиру, при стенокардії й тромбозі коронарних судин, як проти судомний засіб, входить до складу сумішей лікарських рослин, що застосовуються при бронхіті, туберкульозі легень, болях у шлунку, набряках та ревматизмі.

В народній медицині, крім того, Буркун білий використовують при кашлі, мігрені, безсонні, гіпертонії, клімактеричних розладах, хворобах яєчників, як засіб, що стимулює виділення молока у матерів-годувальниць.

У болгарській народній медицині Буркун білий п'ють при герпесі, фурункулах та тріщинах заднього проходу.

У вітчизняній і зарубіжній народній медицині препарати Буркуна білого широко використовують і як зовнішній засіб: припарки або компреси – для розм'якшення та розсмоктування затверділостей, абсцесів, недозрілих фурункулів, набряків, при герпесі й тріщинах заднього проходу; мазь – для розтирань після простуди і при порізах.

З профілактичною метою використовують Буркун білий і як харчову рослину: молоде свіже листячко – для приготування супів, окрошок, салатів; суміш сухого листя й суцвіть – як заправку в супи, салати і компоти.

Лікарські форми і застосування.
Внутрішньо
– настій трави (2 столові ложки трави на 200 мл окропу) по половині-третині склянки 2–3 рази на день;
- настій трави (1 столова ложка на 300 мл окропу, настоюють 2 години) п'ють теплим по півсклянки тричі на день при фурункулах, герпесі, тріщинах заднього проходу;
- суміш квіток Буркуна білого і підбілу звичайного, трави золототисячника малого у співвідношенні 1:1:1 готують напар (1 столова ложка суміші на 1 склянку окропу, настоюють 10 хв.) і п'ють по третині склянки 6 раз на день протягом 3–4 тижнів при захворюваннях яєчників, з умовою повного утримання від статевих зносин на період лікування.

Зовнішньо
– настій квіток на олії (1:10) для прискорення «визрівання» (нариву) фурункулів;
- компреси або примочки з обпареного окропом листячка й квіток або з настою (2 столові ложки трави на 500 мл окропу, настоюють 20 хв.) при фурункулах і тріщинах заднього проходу та для розсмоктування запалених грудних залоз, набряках суглобів, спричинених ревматизмом, наривах, що не дозрівають;
- 2 столові ложки суміші трави Буркуна білого, листя мальви лісової, алтеї лікарської, квіток ромашки лікарської та насіння льону звичайного (у співвідношенні 1:1:1:1:1) проварюють у 50 мл води і застосовують для примочок і припарок при герпесі.

Вітамінні салати:
- відварену картоплю нарізують кусочками, посипають подрібненою цибулею і буркуном, заправляють олією або сметаною (на 200 г картоплі беруть 25 г молодого листячка Буркуна білого, 25 г зеленої цибулі, 20 г олії або сметани);
- тонко порізані свіжі огірки посипають подрібненою цибулею і буркуном, прикрашають кусочками яйця і заправляють сметаною або майонезом (на 50 г огірків беруть 25 г молодого листячка Буркуна білого, 25 г зеленої цибулі, чверть яйця, 20 г сметани або майонезу).


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


спеціально для dna.com.ua