ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Грабельки звичайні

Грабельки звичайні ГРАБЕЛЬКИ ЗВИЧАЙНІ,
журавлині носики;
аистник цикутовый

Erodium cicutarium —
однорічна трав'яниста розсіяно волосиста рослина родини геранієвих. Стебло висхідне, 10— 50 см заввишки, від основи розгалужене. Листки супротивні, довгасті, двічінепарно перисторозсічені; нижні — у прикореневій розетці. Квітки правильні, двостатеві, 5-пелюсткові, у 6—8квіткових зонтиках: пелюстки пурпурові, іноді з темними плямами. Плід сухий, з 5 однонасінних часток, які при достиганні плодів спірально скручуються. Цвіте у березні — серпні.

Поширення. Росте по всій території України у степах, на відслоненнях, як бур'ян на полях, городах і засмічених місцях.

Сировина. Використовують траву, яку збирають під час цвітіння рослини.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад. Трава містить дубильні й гіркі речовини, флавоноїди, смоли, ацетилхолін, каротин, аскорбінову кислоту, вітамін К, цукри, органічні кислоти, кальцій та мікроелементи.

Фармакологічні властивості і використання. Експериментальними й клінічними дослідженнями з'ясовано, що рослина має кровоспинні властивості.

В народній медицині Грабельки звичайні використовують як в'яжучий, протизапальний, бактерицидний, кровоспинний і заспокійливий засіб.

Настій трави вживають при простуді, запаленні легень, плевриті, стенокардії, судомі, захворюваннях шлунковокишкового тракту, при внутрішніх і маткових кровотечах.

Використовують його і для купання дітей при діатезі, для промивання ран і полоскань при хворобах горла.

Лікарські форми і застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій трави (1 столова ложка сухої трави на 300 мл окропу, настоюють ніч, проціджують) приймають по 50 г 4 рази на день;
- настій трави (1 столова ложка сухої трави на 200 мл окропу, настоюють 15 хв, проціджують) приймають по 2 столові ложки 5—6 разів на день;
- настій трави (2 чайні ложки сухої трави на 200 мл холодної кип'яченої води, настоюють 8 годин) приймають по 2—3 столові ложки 3—4 рази на день.


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua