ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Дерен справжній

Дерен справжній ДЕРЕН СПРАВЖНІЙ
кизил;
кизил обыкновенный

Cornus mas —
кущ або невелике (до 8 м заввишки) дерево родини деренових. Листки прості, великі, яйцевидні або ланцетні, цілісні, загострені. Квітки жовті, правильні, дрібні, зібрані в зонтиковидні суцвіття. Плід — циліндрична або грушовидна червона соковита кістянка. Цвіте протягом березня — квітня, до розпускання листя. Плоди достигають у серпні — вересні.

Поширення. Росте в лісах, по чагарниках у Криму, в західних лісостепових районах Карпат, на Прикарпатті й рідше — в деяких інших областях України, зокрема в Черкаській і Кіровоградській області.


Сировина. З лікувальною метою використовують листя, плоди і кору.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад. Плоди містять до 10% цукрів, 2—3,5% органічних кислот (яблучну, лимонну, янтарну), близько 55 мг% аскорбінової кислоти, ефірну олію, пектинові речовини; в корі є глікозид корнін і гіркоти. Всі частини рослини містять дубильні речовини (в корі і листках їх до 15%).

Фармакологічні властивості і використання. Цілющі властивості дерену відомі давно. Ще Гіппократ рекомендував відвар листя при хворобах шлунка.

Відвар кори і коріння вживали при малярії.

Як зовнішній засіб кору використовували при фурункульозі.

Плоди й тепер широко використовують у народній медицині. Свіжими або у вигляді відвару плоди дерену вживають як в'яжучий засіб при проносах, для підвищення апетиту, при цинзі, а також як тонізуючий і протигарячковий засіб.

Свіжі плоди дерену корисно вживати хворим на цукровий діабет і особам, які мають до нього схильність, бо сік плодів має здатність знижувати рівень цукру й посилювати ферментативну секрецію підшлункової залози.

Плоди сушать, маринують, переробляють на варення, повидло, пастилу і соки.

На Кавказі з плодів Дерену справжнього готують високовітамінний продукт — лаваш. Для цього звільнені від кісточок плоди варять до одержання густої однорідної маси, яку тонким шаром розкладають на дошці й висушують на відкритому повітрі. Одержаний концентрат містить у собі до 40% цукру і багато вітамінів. У роки першої світової війни лаваш використовували в російській армії як ефективний протицинготний засіб.

Лікарські форми і застосування.
Настій плодів Дерену справжнього (5—10 г сухих плодів на склянку окропу) п'ють як чай при проносах і шлункових крововиливах.


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua