ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Козельці лучні

Козельці лучні
КОЗЕЛЬЦІ ЛУЧНІ
козлобородник луговой

Tragopogon pratensis —
дворічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло пряме, розгалужене, 30-120 см заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонко загострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце. Цвіте у травні — вересні.

Поширення. Козельці лучні ростуть на луках у Карпатах.

Сировина. З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад слабо вивчено. Відомо, що в коренях Козельців лучних є крохмаль, інулін та білки. Всі частини рослини містять гіркий молочний сік


Фармакологічні властивості та використання. Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб.

Відвар коріння Козельців лучних п'ють при кашлі, жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри.

Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини.

Цінують козельці і як їстівну рослину. Для їжі придатне молоде листя та коріння.

З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту.

Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді.

Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу).

Лікарські форми та застосування.
ВНУТРІШНЬО — відвар коріння (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, варять 10 хвилин, настоюють 2 години, проціджують) приймають по 1 столовій ложці 3—4 рази на день;

- салат: молоде листя козельців замочують на 30 хвилин у солоній воді, виймають, підсушують на рушнику чи салфетці, додають зеленої цибулі, дрібно січуть, солять і заправляють вершками (на 200 г листя козельців беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г вершків та сіль).


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua