ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Латук посівний

Латук посівний
ЛАТУК ПОСІВНИЙ,
салат;
салат посевной

Lactuca sativa —
однорічна трав'яниста овочева рослина родини айстрових (складноцвітих). Розрізняють кілька різновидів латуку посівного: Латук посівний листковий, Латук посівний головчастий і ромен-салат. У Латука посівного листкового спочатку розвивається розетка прикореневих сидячих листків, а у Латука посівного головчастого — різної щільності головки. Згодом у рослин утворюються прямі, облистнені волотисто розгалужені стебла заввишки 30-120 см; стеблові листки цілісні, яйцевидні, до майже круглих, з серцеподібною основою, голі, на верхівці тупі, товстуваті. Квітки дрібні, двостатеві, білі або блідо-жовто-зелені, зібрані в кошики, що утворюють волотисте щитовидне, з розчепіреними тонкуватими гілками суцвіття. Плід — сім'янка. Цвіте у липні — серпні.

Поширення. В дикому вигляді Латук посівний не зустрічається. Введена в культуру в Середземномор'ї. На території України латук посівний культивують як салатну рослину.



Сировина. З лікувальною метою використовують свіже листя і плоди.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад. В листі є білкові речовини (до 0,2%), цукри (0,1-2,3%), до 0,1-0,2% органічних кислот (яблучна, лимонна, щавлева, янтарна та інші), В-каротин (1,75 мг %), вітамін Е (0,66 мг %), вітамін В6 (0,18 мг %), аскорбінова (15 мг %), нікотинова (0,65 мг %), пантотенова (0,1 мг %) і фолієва кислота, біотин, рибофлавін, тіамін, гіркота лактуцин, солі заліза (600 мкг/100 г), калію, кальцію, магнію, йоду, кобальту, міді та цинку.

Латук посівний Фармакологічні властивості та використання. Латук посівний збуджує апетит, покращує травлення, має легкі проносні й сечогінні властивості.

У вигляді салату рослину корисно вживати при ожирінні, особливо, коли воно супроводиться діабетом, при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, нормо- і гіпохромних анеміях та туберкульозі, вагітним жінкам і виснаженим хворим.

Настій свіжого листя застосовують як заспокійливий, протиспазматичний, анестезуючий і снотворний засіб, а настій плодів — як засіб, що підвищує секрецію молока у матерів-годувальниць.

Свіжим соком лікують тиреоїдит і тиреотоксикоз.

У гомеопатії препарати з соку латуку посівного призначають при захворюваннях серцево-судинної системи.

Протипоказано вживати салат при подагрі й нирковокам'яній хворобі (при уратних і оксалатних каменях), при загостренні гострих і хронічних колітів та ентероколітів з вираженими порушеннями травлення (диспептичні явища).

Лікарські форми та застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій свіжого подрібненого листя (20 г або столову ложку сировини на 200 мл окропу, настоюють до охолодження) приймають по півсклянки 2 рази на день або по 1 склянці за одну-півтори години до сну;

- настій насіння (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настоювати 4 години) приймають по третині склянки тричі на день до їди.


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua