ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Огірок посівний

Огірок посівний ОГІРОК ПОСІВНИЙ
огурец посевной

Cucumis sativus —
однорічна однодомна шорстко волосиста трав'яниста рослина родини гарбузових. Стебло лежаче або лазяче за допомогою простих вусиків, розгалужене, завдовжки до 3 м. Листки чергові, серцевидні, 3-5-лопатеві. Квітки одностатеві, жовті; тичинкові зібрані пучками в пазухах листків, маточкові — одиничні, на коротеньких ніжках. Плід — несправжня ягода (гарбузика). Цвіте у травні — липні.

Поширення. Походять огірки з Індії. По всій території України огірки вирощують як цінну овочеву рослину.

Сировина. З лікувальною метою використовують плоди та насіння рослини.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад. Плоди огірків містять цукри (1,07-2,70%), пектинові речовини (0,4%), крохмаль (0,1%), клітковину (0,7%), органічні кислоти (яблучна, лимонна, щавлева), стероїдні сапоніни курбітацини, вітаміни (В3, В5 та інші), макро- і мікроелементи (калій — 141 мг %, фосфор — 42 мг %, магній, кальцій, хлор, залізо — 0,6 мг %, алюміній — 0,43 мг %, йод, фтор, цинк, марганець, мідь, молібден та інші).

Фармакологічні властивості та використання. Огірки мають сечогінні, жовчогінні й м'які послаблюючі властивості, збуджують апетит, посилюють виділення шлункового соку (особливо квашені й мариновані), сприяють засвоєнню жирів і білків.

Споживання свіжих огірків показане при захворюваннях серцево-судинної системи і нирок, запорах і атонії кишечнику та ожирінні.

Хворим на гіпертонічну хворобу, сечокислий діатез і ожиріння призначають огіркові розвантажувальні дні, які проводять раз на тиждень. У розвантажувальні дні хворий одержує лише 2 кг свіжих огірків. Розвантажувальні дні треба проводити під контролем лікаря.

Свіжий огірковий сік п'ють при кашлі й хронічних катарах дихальних шляхів, болях у шлунку і кишечнику.

Широкою популярністю фітотерапевтичного засобу користуються огірки в дерматології й косметиці. Огіркові креми, лосьйони, маски, пудра або просто свіжий сік виявляє відбілюючу, освіжаючу і тонізуючу дію на шкіру обличчя. Огірковим соком виводять веснянки (змащують пігментні плями 2-3 рази на день).

Лікарські форми та застосування.
ВНУТРІШНЬО — свіжий огірковий сік приймають по 2-3 столові ложки 2 рази на день, підсолоджуючи медом або цукром;

- огіркове пюре приймають по 100 г натщесерце при спастичних колітах.

ЗОВНІШНЬО — маска для обличчя при сухій шкірі та зморшках: свіжий огірок труть на дрібній тертці, додають кілька крапель лимонного соку і одержану кашку наносять на обличчя і шию, а через 20 хв. знімають рушником, не вдаючись до миття обличчя водою;

- маска для обличчя при надмірній жирності шкіри: свіжі огірки і яблука труть на дрібній тертці, змішують у рівних кількостях і одержану суміш наносять на обличчя, а через 20 хвилин змивають теплою водою;

- лосьйон для обличчя при надмірній жирності шкіри: 4 столові ложки подрібнених свіжих огірків настоюють 4 години на 2 склянках окропу і застосовують для обмивань і примочок при вуграх, веснянках, висипах на шкірі тощо;

- суміш свіжого огіркового соку з товченим огірковим насінням і рисовим борошном висушують на сонці, розтирають і одержаним порошком пудрять обличчя на ніч.

При гострих і хронічних нефритах (у стадії загострення), хронічній нирковій недостатності, нирковокам'яній хворобі та при пієлоциститах з лужною реакцією сечі вживати свіжі огірки протипоказано.

Обмежують вживання свіжих огірків і при загостренні виразкової хвороби шлунку й дванадцятипалої кишки, гострих і хронічних гастритах з нормальною й підвищеною секрецією шлункового соку, загостренні гастритів зі зниженою секрецією соку, гострих і хронічних ентеритах, ентероколітах і колітах.

Квашені й мариновані огірки протипоказані при гострих гепатитах і холециститах, загостренні хронічних гепатитів, холециститів і жовчнокам'яної хвороби, гострих і хронічних запальних процесів шлунка і товстого кишечнику.

При гіпертонічній хворобі, атеросклерозі й інших захворюваннях серцево-судинної системи вживання їх треба обмежувати.


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua