ТРАВНИК
 А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   І    Ї 
 К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У 
 Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я 

Полин естрагон

ПОЛИН ЕСТРАГОН,
тархун;
полынь эстрагон

Artemisia dracunculus, синонім — Oligosporus dracunculus —
багаторічна трав'яниста гола рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебла прямостоячі, 40-150 см заввишки, жовтаво-бурі, в суцвітті волотеподібні розгалужені, нижче — з видовженими неплідними гілками. Листки чергові, суцільні (нижні іноді на верхівці надрізані, з 2-3 лопатями), лінійні або видовжені ланцетні, короткі й тупуваті або відтягнуті загострені. Квітки блідо-жовті, різнорідні, в пониклих, майже кулястих кошиках, що утворюють вузьке й густе волотисте суцвіття; крайові квітки маточкові, плідні, серединні — тичинкові, з редукованою маточкою. Плід — сім'янка. Цвіте у серпні — вересні.

Поширення. Полин естрагон росте розсіяно в Лісостепу і Степу по берегах річок та в степових балках, на пустищах. Культивують як пряну рослину.

Заготівля та зберігання. Для виготовлення ліків використовують стеблові верхівки разом з листям та квітками (Herba Dracunculi). Зрізані верхівки стебел зв'язують у пучки й розвішують для сушіння у затінку на протязі або в провітрюваному приміщенні. Штучне сушіння проводять при температурі до 40°С. Сухої трави виходить 25%. Зберігають у добре закритих банках або бляшанках.
Рослина неофіційна.

Хімічний склад. Трава рослини містить ефірну олію (0,1-0,72%), каротин (15 мг %), аскорбінову кислоту (190 мг %) та гіркі й дубильні речовини. У складі ефірної олії є сабінен, мірцен, метилхавікол, естрагол та ін.

Фармакологічні властивості та використання. Полин естрагон використовують як засіб, що стимулює секрецію шлункового соку та жовчі, підвищує діурез, виявляє загально зміцнюючу дію.

Настій трави призначають для покращення апетиту та травлення, при катарах шлунку, зокрема хронічних гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку, водянці, метеоризмі й глистяній інвазії та як протицинготний засіб.

Траву полину естрагону вживають як пряну приправу до м'ясних страв, додають для запаху до м'ясних юшок, використовують для виготовлення безалкогольних напоїв і ароматично-пряного оцту, під час соління огірків і помідорів та квашення капусти, яблук і груш.

Свіжим зіллям натирають сире м'ясо й дичину, щоб не сідали мухи.

Лікарські форми та застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій трави (6 г сировини на 200 мл окропу) п'ють по третині склянки тричі на день до їди.

Вагітним жінкам вживати препарати полину естрагону протипоказано.


Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник – академік А. М. Гродзінський.


специально для dna.com.ua