Благодатний Вогонь

Благодатний ВогоньБлагодатний Вогонь або не тваринне Світло за свідченням Апостолів висвітлив Гроб Господній незабаром після Воскресіння Ісуса Христа. Найбільш ранні згадки про сходження Благодатного Вогню напередодні Воскресіння Христового зустрічаються вже в II в.
 
Протягом майже двох тисяч років Православні Християни та представники інших християнських деномінацій зустрічають своє найбільше свято - Воскресіння Христове, Великдень у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.
 
У цій найбільшій для християн святині знаходиться Гроб, де був похований, а потім воскрес Христос. Це Святі Місця, де Спаситель був засуджений і страчений за наші гріхи.
 
Щоразу всі, хто знаходяться усередині і поблизу з Храмом на Великдень, стають свідками сходження Благодатного Вогню.
 
Літанія (церковна церемонія) Святого Вогню починається у суботу за добу до початку православної Пасхи.
 
У самому храмі вміщається до 10 тисяч чоловік. Вся площа перед ним і анфілади навколишніх споруд також заповнені народом. Кількість бажаючих бути присутніми при сходженні Благодатного Вогню набагато більше можливостей храму, тому паломникам буває нелегко.

Благодатний Вогонь

На середину ложа Живоносного Гробу ставиться лампада, наповнена маслом, але без вогню. По всьому ложу розкладаються шматочки вати, а по краях - прокладається стрічка. Після огляду єврейської поліції, Кувуклія "(Каплиця над Гробом Господнім) закривається і опечатується місцевим ключником мусульманином (така традиція).
 
Через 20-30 хвилин після опечатування Кувуклії в храм вбігає православна арабська молодь, чия присутність також є обов'язковим елементом Великодніх торжеств. Молоді люди як наїзники сидять на плечах один в одного. Вони просять Божу Матір і Господа, щоб він дарував православним Благодатний Вогонь; "Іля дин, іля віль ел Месії" ( "немає віри, окрім віри православної, Христос - істинний Бог") - скандують вони.
 
Для прихожан європейців, які звикли до інших форм вираження почуттів і спокійних богослужінь буває вельми незвично бачити таку поведінку місцевої молоді. Однак Господь нам нагадував, що Він сприймає і таке, по-дитячому наївне, але щире звернення до Бога.
 
За часів, коли Єрусалим знаходився під британським мандатом, англійський губернатор спробував заборонити одного разу ці "дикунські" танці. Патріарх молився в Кувуклії дві години: вогонь не зійшов.
 
Тоді патріарх своєю волею наказав впустити арабів ... І вогонь зійшов. Араби як би звертаються до всіх народів: правильність нашої віри Господь підтверджує сходженням Благодатного Вогню.
 
Після арабської молоді до Храму входить процесія ієрархів різних церков, які святкують православний Великдень. В кінці процесії йде православний патріарх однієї з помісних Православних церков (Єрусалимської або Константинопольської) у супроводі вірменського патріарха та священнослужителів.
 
Хресна хода відвідує усі пам'ятні місця у храмі: священний гай, де був заарештований Ісус Христос, місце, де Його били камінням, Голгофу, де Його розіп'яли, камінь Помазання, - на якому тіло Ісуса Христа готували до поховання.
 
Коли процесія підходить до Кувуклії, то тричі її обходить. Після цього православний патріарх звільняється від риз, і залишається в одному полотняному підряснику, щоб було видно, що він не проносить із собою всередину сірників або чогось, здатного запалити вогонь.
 
За часів панування турків, пильний "контроль" за патріархом здійснювали турецькі яничари, обшукували його перед входженням до Кувуклії. Сподіваючись вловити православних на підробці, міське начальство розставляло турецьких воїнів по всьому храму. Ті тримали ятагани напоготові, щоб відрубати голову кожному, хто буде помічений у принесенні або запалені вогню. Однак за всю історію турецького панування ніхто у цьому так і не був помічений. У теперішній же час патріарха оглядають єврейські поліцейські.
 
До Кувуклії заносять велику лампаду та 33 свічки - за кількістю років земного життя Ісуса Христа. Потім Православний та Вірменський Патріархи (останній також знімає ризи перед входом до печери) входять усередину. Їх запечатують великим шматком воску та накладають на двері червону стрічку.
 
В цей час в храмі вимикається світло і настає напружена тиша очікування. Присутні моляться і сповідують свої гріхи, просячи Господа дарувати Благодатний Вогонь.
 
Усі, хто знаходяться в храмі, терпляче чекають виходу патріарха з Вогнем у руках. У їхніх серцях присутнє трепетне очікування. Бо за переказами, той день, коли Благодатний Вогонь не зійде, буде останнім для людей, що знаходяться у Храмі, а сам Храм буде зруйновано. Тому, паломники зазвичай причащаються, перед тим як прийти до храму.
 
Молитва і обряд тривають доти, поки не відбудеться всіма очікуване чудо. У різні роки чекання триває від п'яти хвилин до декількох годин.
 
Перед сходженням Благодатного Вогню храм починають опромінювати яскраві спалахами світла, тут і там проскакують маленькі блискавки.

Благодатний Вогонь

При сповільненій зйомці добре видно, що вони виходять з різних місць храму - від ікони, що висить над Кувуклією, від купола Храму, від вікон і з інших місць, і заливають все навколо яскравим світлом.
 
Одночасно з цим у людей, що знаходяться у храмі і на площі спалахують у руках свічки. Також самі запалюються лампади, що знаходяться з боків Кувуклії.
 
І тут громовий вигук змушує озирнутися на Кувуклію. Вона сяє, вся стіна переливається сріблом, білі блискавки струменіють по ній. Вогонь пульсує і дихає, а з отвору в куполі Храму на труну з неба опустився широкий вертикальний стовп світла.

Благодатний Вогонь

В цей же час двері Кувуклії відкриваються, і виходить Православний патріарх, який благословляє присутніх прихожан і роздає Благодатний Вогонь.
 
Однак не всі запалюють вогонь від патріаршої свічки, у деяких він загоряється сам в руках.
 
У перші хвилини - 3-10 хвилин - Благодатний Вогонь має дивовижні властивості - абсолютно не палить. Можна бачити, як парафіяни буквально вмиваються цим Вогнем - водять їм по обличчю, по руках, черпають пригорщами, і він не завдає жодної шкоди, спочатку не обпалює навіть волосся.
 

Благодатний Вогонь

Крапельки воску, які падають від свічок, парафіяни називають Благодатної росою. Як нагадування про диво Господнє вони залишаться на одязі свідків назавжди, ніякі порошки для прання їх не візьмуть.
 
Людей, які перебувають в цей час в храмі, переповнюють емоції і, ні з чим незрівнянне по своїй глибині почуття радості і духовного заспокоєння. Переживши які, вони виходять з храму як заново народженими людьми, духовно очищеними і прозрілими. І що особливо примітно те, що байдужими не залишаються навіть ті, кому неприємне це дароване Богом знамення.


автор: Довбня Наталія Андріївна
спеціально для dna.com.ua